Ribe – Fakta, historie, transport & bedste seværdigheder

Ribe er en forholdsvis lille by og har ikke ret mange faste beboere. Det er dog Danmarks ældste by, og historisk har den haft rigtig stor betydning for landet. Ribe har således meget at byde på, hvilket også er grunden til dens store popularitet blandt turister. Ribe er nemlig en af de mest besøgte byer i Jylland, og det er faktisk både danske og udenlandske turister, der vælger at tage til byen.

Ribe i tal

Da Ribe er en historisk by, er det ganske interessant at se nærmere på nogle af de tal og statistikker, som siger noget om byen. Dem er der nemlig en del af:

• Forskere mener, at Ribe blev grundlagt mellem 704 og 710. Det gør Ribe til den ældste etablerede handelsby i Danmark.
• Ribe Domkirke er en af de ældste kirker i Danmark – bebyggelsen af kirken, i dens nuværende form, startede i 1150.
• Ribe Katedralskole er en af de ældste skoler i hele Norden. Gymnasiet har eksisteret siden 1145 og fungerer fortsat den dag i dag.
• I Ribe by bor der 8.315 mennesker, ifølge en undersøgelse fra 2019.
• Ribe er dog en del af Esbjerg kommune, hvor der bor mere end 115.000 mennesker. Ribe havde sin egen kommune frem til 2007.
• Ribe har 8 internationale venskabsbyer og 4 æresborgere.

Ukendte facts om Ribe

Du ved sikkert allerede, at Ribe er den ældste by i Danmark. Men kender du også til nogle af de mere ukendte facts om byen?

Ribe er en af de mest besøgte byer i hele Jylland, også selvom den ikke er særlig stor. Det er en af de få danske byer, der har bevaret sit gamle bymiljø naturlig stand, og som stadig har en gammel købsstand.

Indbyggerne i Ribe kaldes for ripensere. Byens navn, Ribe, kommer af det olddanske ord Ripa, som betyder striber. Det var også navnet for byen under store dele af Vikingetiden.

Ribe-1

I 900-tallet, godt 200 år efter byens grundlæggelse, havde Ribe allerede etableret vigtige handelsforbindelser med andre europæiske lande. Det var således en af Danmarks absout vigtigste byer, når det kom til handel. Op til reformationen var det også en af de største byer i landet, men i løbet af industrialiseringen fulgte Ribe ikke med de øvrige danske byer, som eksempelvis Aarhus og Odense, der oplevede stor vækst.

Esbjerg, som ligger ret tæt på Ribe, overtog den handelsrolle, som Ribe engang havde. I dag er Esbjerg et af Danmarks store handelscentre og har en af landets vigtigste havne. Ribe er i dag en del af Esbjerg Kommune, hvilket den har været siden 2007.

Overnatning og B&B i Ribe

Trods en lille størrelse er Ribe stadig et populært rejsemål – både blandt danskere og udlændinge. Derfor har byen også en rigtig fin infrastruktur, der kan byde mange rejsende velkomne, når de besøger byen.

Et af de bedste steder at overnatte er hos Ribe overnatning på Damvej 26. Et populært sted med bed & breakfast, hvor der er rigeligt med plads, og hvor du stadig er tæt på byens historiske centrum, hvor alle de gamle seværdigheder ligger.

Generelt finder du alt fra traditionelle hoteller til moderne ferielejligheder i Ribe. Der er muligheder for lidt af hvert, men vi anbefaler som udgangspunkt, at du ser nærmere på Ribe BNB først, da det med sikkerhed lever op til dine behov.

De 3 bedste seværdigheder i Ribe

Hvis du skal på opdagelse i Ribe, er det rart at kende til byens bedste seværdigheder og attraktioner i forvejen. Ribe er en by med en fysisk lille størrelse og med få indbyggere, men det ændrer ikke på, at der er rigtigt mange historiske seværdigheder i den vestjyske by.

Ribe Domkirke er den største attraktion i Ribe. Faktisk kaldes domkirken for Ribes vartegn, så der er ingen tvivl om, at det er den seværdighed, der trækker mest opmærksomhed til sig. Kirken er rigtig stor og indeholder et 52 meter højt tårn, hvor du har en fin udsigt udover hele byen. Det er en af de ældste kirker i hele Skandinavien, og det er en af de vigtigste af slagsen i hele Danmark. For 20 kroner kan du komme ind at se hele kirken, komme op i tårnet, og se det tilhørende museum. Det er en rigtig god oplevelse for få penge!

Ribe-2

Ribe Kunstmuseum er et andet sted, som er interessant at se. Museet åbnede i 1891, hvilket gør det til et af Danmarks ældste museer. Der er fokus på klassisk dansk kunst fra mange af de største danskere gennem tiderne. Ribe Kunstmuseum byder blandt andet på malerier af Skagensmalerne, og der er også værker fra Guldalderen. Museet har deres faste kollektion det meste af året, og desuden kan du være heldig med at finde en særlig udstilling fra tid til anden. Det koster kun 70 kroner at komme ind, og det er gratis for alle under 18 år.

Hvis du ønsker at lære mere om livet i Ribes tidlige år, kan du passende besøge Vikingecenteret. Her vises det nemlig, hvordan livet var i Ribe for mere end 1.000 år siden, hvor det jo var en vikingeby. Det er ikke kun et museum med udstillinger – de har også mange reelle aktiviteter, hvor du selv kan være med. For eksempel i diverse værksteder.

Ellers anbefaler vi en gåtur i det historiske centrum, der er enormt velbevaret. Her får man virkelig et indtryk af, hvilken vigtig handelsby Ribe engang var.

Hvis du har ekstra tid til rådighed, kan du også tage ud til Nationalpark Vadehavet, som er tæt på Ribe. Det er et af de få steder i Danmark, der er inkluderet på UNESCO’s Verdensarvsliste. Naturen og dyrelivet er helt unikt i denne store nationalpark.

Transport til og fra Ribe

Det er nemmest at komme til Ribe med egen bil. Hvis du som dansker vil besøge Ribe, giver det altså bedst mening at køre dertil. Hvis du overnatter hos Ribe BNB, som vi anbefalede tidligere, er det muligt at parkere bilen. Ribe ligger i det sydvestlige hjørne af Danmark og er forholdsvis nem at finde vej til.

Der er mange regionalbusser i Sønderjylland, der kører til og fra Ribe. Der er også enkelte langdistancebusser fra andre danske byer, der kører til Ribe.

Ribe-3

Ribe har en central togstation, som betjenes af Arriva. Der er DSB-toge, der kommer forbi flere gange hver eneste dag, så det er nemt at komme rundt i landet på denne måde. Ved at tage toget fra Ribe til Esbjerg eller til Aarhus, kan du nemt finde forbindelser til resten af Danmark. Togstationen ligger lige midt i Ribe, så det er hurtigt at gå fra stationen til dit overnatningssted eller til andre dele af byen.

Den nærmeste lufthavn er Billund Lufthavn. Det er ikke så interessant for danskere, men for udenlandske turister, der rejser til Ribe, er det ofte denne lufthavn, som benyttes. Det er også denne lufthavn, som ripenserne normalt benytter, når de skal ud at rejse.

Konklusion

Ribe er en lille by, der dog har ufatteligt meget at byde på. Mange mennesker anser Ribe som en af de bedste rejsedestinationer i hele Danmark – og det giver ganske fin mening. Prøv selv en tur til Ribe for at komme helt tæt på Danmarkshistorien!

Læs også: Odense, København, Aarhus, Aalborg.