Aalborg – Fakta, transport & aktiviteter

Aalborg er den største by i Nordjylland og rangerer som nummer fire i hele Danmark. Det er en populær by at besøge, da der er masser af aktiviteter og events hele året rundt.

Samtidig har Aalborg en god og effektiv lufthavn tæt på byen, samt en togstation med forbindelser til hele landet, så derfor er der mange danskere, der jævnligt tager til Aalborg. Her får du en guide til byen!

Aalborg i tal

Lad os se nærmere på nogle statistikker, som beskriver Aalborg godt.

• Aalborg har 115.908 indbyggere i selve byen, og 215.312 i hele kommunen.
• Byen blev grundlagt i 1035 under navnet “Alabu”.
• I 1342 fik Aalborg omsider købstadsrettigheder.
• Aalborg oplevede stor vækst i løbet af 1900-tallet. I dag er det Danmarks fjerdestørste by.
• Aalborg Karneval er det største karneval i Norden og den næststørste kulturelle årlige begivenhed i Danmark.
• Aalborg Lufthavn er den tredjemest populære lufthavn i Danmark.
• New York Times nævner Aalborg på en 8. plads over byer, du bør besøge i 2019.
• Samlet har Aalborg 33 venskabsbyer rundt omkring i verden. Edinburgh, Kaliningrad, Nuuk, Riga og Solvang er nogle af de mest nævneværdige af dem.

Aalborg-1

Ukendte facts om Aalborg

Det er tydeligt for de fleste, som besøger Aalborg, at byen er forholdsvis gammel. Men vidste du, at det faktisk er en af Danmarks ældste byer? Aalborg blev grundlagt i 1035, men dengang var navnet Alabu. Den havde en god strategisk beliggenhed ved Limfjorden, men dog godt inde i landet. Derfor var Aalborg et oplagt sted for handel – noget, som byen hurtigt blev kendt for.

Byen har også altid været kendt for sin industri. Faktisk havde Aalborg længe et negativt ry som en klassisk rå industriby, men det har man fået ændret en smule på. Industri fylder dog stadig meget. Især på havnefronten, men også andre steder i byen. Historisk har cementproduktion fyldt meget – også er Aalborg selvfølgelig også kendt for sin snapsproduktion.

Aalborg er en af de vigtigste studiebyer i Danmark. Byen har et vigtigt universitet, hvor der er mange unikke uddannelsesmuligheder. Desuden er der en lang række institutioner med erhvervsuddannelser. Gymnasier er der også flere af. Mange danskere flytter således til Aalborg for at studere.

Mange mener desuden, at Aalborg har det bedste natteliv i hele Danmark. Det skyldes især Jomfru Ane Gade, der er 150 meter lang, og som har et væld af diskoteker, barer og restauranter. Det går vildt for sig, og gaden tiltrækker store menneskemængder hver weekend.

Aalborg-2

Aalborg er en vigtig sportsby i Danmark – klubber fra Aalborg imponerer især inden for sportsgrene som fodbold og ishockey. Fodboldklubben AaB fra 1885 er en af Danmarks ældste, og leverer indimellem store overraskelser i Superligaen.

Flere lokale aalborgensere kalder Aalborg for “Nordens Paris”. Det skyldes formentligt byens charme og gadernes udseende, selvom det er usikkert, hvorfor og hvornår betegnelsen blev givet til byen.

Aalborg Lufthavn – Transport til og fra

Aalborg Lufthavn er den tredjestørste i Danmark. I løbet af de seneste år har der været mindst 1,5 millioner afgange årligt. Ruten mellem København og Aalborg er den mest aktive i Danmark.

Fra Aalborg Lufthavn kan du flyve til flere udenlandske byer. Deres direkte ruter til London, Amsterdam og Oslo er altid populære. Mange flyver også til Spanien fra denne lufthavn, idet flere selskaber flyver mellem Aalborg og byer som Málaga, Barcelona og Alicante.

Det er forholdsvis nemt at komme til og fra lufthavnen. Den ligger i Lindholm, godt 6 kilometer nordvest for Aalborg centrum, så den er ganske tæt på selve byen.

Der er gratis parkering i lufthavnen. Derfor er der mange, der kører i egen bil til og fra Aalborg Lufthavn.

I øjeblikket er der ingen toge, der kører helt tæt på lufthavnen, men Lindholm station er dog nogenlunde tæt på. Der er til gengæld mange busser, der holder lige udenfor: Linjerne 12, 70 og 71 kører fra lufthavnen til byens centrum, og kommer i øvrigt også forbi mange andre nordjyske byer. Det tager som regel ikke mere end 10-20 minutter at komme ind til centrum med bus. Ellers kan du også altid tage en taxi, hvilket dog er en del dyrere – trods den korte distance.

Offentlig transport i Aalborg – Priser og gode råd

Det er NT (Nordjyllands Trafikselskab), der står for transporten i Aalborg. Det er nemmest at komme rundt i Aalborg med bybusser, som der er mange af. De kører rundt til alle dele af byen, og du finder også busser, der kører til de omkringliggende byer. Busbilletter starter som regel ved 20 kroner for korte distancer, men kan også godt koste mere, hvis du skal til en anden by. Med et Rejsekort kan du få en billigere pris pr. tur. Samlingspunktet for busserne er ved John F. Kennedys Plads, hvor busterminalen ligger. Togstationen ligger kun få meter væk.

Fra Aalborg Station (det vil sige togstationen), kan du komme videre til hele Danmark. DSB har en linje, der kører hele vejen til København, hvilket tager cirka 5½ time. Du kan også komme til Aarhus på 1½ time eller til Hjørring på 40 minutter. Priserne afhænger af, hvor langt du skal hen.

Aalborg-3

Aalborg Nærbane dækker over Aalborgs primære station, samt Lindholm, Aalborg Vestby og Skalborg. På den måde kan du altså også komme rundt til de forskellige bydele med tog.

De 3 bedste seværdigheder og aktiviteter i Aalborg

Aalborg har en del seværdigheder og attraktioner, og du kan sagtens tilbringe flere dage i byen og fortsat have nye ting at lave. Men hvis vi skal fokusere på det helt essentielle, så får du her tre specifikke forslag.

1. Jomfru Ane Gade. Eller bare “Gaden”, som den jo også kaldes. Det er den mest aktive gade i Aalborg, når det kommer til nattelivet. Byens bedste barer og diskoteker ligger her, men der er også gode restauranter. Gaden er interessant dekoreret, og stemningen er virkelig bare aalborgensisk, så det vil noget. Hvis du ikke har været i Aalborg før, bør du klart opleve denne gade. Den er utrolig populær blandt de lokale.

2. Kunsten. Dette kunstmuseum i Aalborg er anderledes end så mange andre museer i Danmark. Kunstværkerne er generelt moderne, og det meste kommer fra det seneste århundrede. Der er alle forskellige stilarter, og du finder alt fra malerier til spejle, skulpturer, opsætninger og meget mere.

3. Aalborg Zoo. Mens Jomfru Ane Gade og Kunsten nok egner sig bedst til de voksne, så egner Aalborg Zoo sig til alle. Det er en af de absolut bedste zoologiske haver i Norden, og alt foregår i et roligt og fredeligt tempo. Du kan komme ind og se dyr som løver, tigere, zebraer og mange andre arter. Desuden er der et særligt fokus på polardyr, og de har en smart udstilling fra istiden.

Andre seværdigheder og attraktioner, som du kan tjekke, hvis du har tid til det, er: Nordkraft, Havnefronten, Utzon Center, Det Historiske Museum, Vor Frue Kirke, Budolfi Kirke, Aalborg Tårnet, Biblioteket og gågaden.

Vi håber, at du nyder dine dage i Aalborg!

Læs også: Odense, København, Aarhus, Ribe.